EUREKA

Poticanje rada s darovitom djecom i učenicima na predtercijarnoj razini

 KRATKI OPIS PROJEKTA

Projektom će se OMOGUĆITI OTKRIVANJE POTENCIJALNO DAROVITE DJECE te njihovo dodatno educiranje u STEM i ICT području.

KLJUČNE AKTIVNOSTI

 1. Pedagoško-didaktičko-metodička edukacija profesora i suradnika za rad s darovitom djecom
 • četverodnevna edukacija za 60 profesora iz STEM i ICT područja znanosti te 5 stručnih suradnika
 1. Identifikacija darovitih učenika, novouposleni psiholog
 2. Diseminacijai promocija iskustava dobivenih provedbom projekta
 3. Formiranje mobilnog tima za detektiranje darovite djece u školama partnerima
 4. Studijski posjet – trodnevni studijski posjet Centru za rad s darovitom djecom u Salzburgu, Austrija, koji primjenjuje najmodernije metode rada s darovitom djecom, 20 sudionika posjeta, pedagozi, psiholozi i stručno osoblje iz škola partnera
 5. Izrada priručnika “Identifikacija i rad s darovitom djecom”
 6. Izrada multimedijskih portala s digitalnim nastavnim sadržajima za rad s darovitom djecom
 7. Predavanje na Institutu Ruđer Bošković- (10 nastavnika i učenici)
 8. Nabavka opreme
 9. Promidžba i vidljivost

CILJANE SKUPINE :

1) Potencijalno daroviti učenici koji svoju darovitost ostvaruju na STEM i ICT

2) Učitelji i nastavnici (iz STEM i ICT polja)

3) Odgojno obrazovni stručnjaci (pedagozi, defektolozi, psiholozi)

KRAJNJI KORISNICI:

Nastavno osoblje i odgojno-obrazovni stručnjaci (65) diseminirat će stečena znanja putem školskih ili županijskih stručnih vijeća te tako educirati najmanje 350 učitelja razredne nastave, odnosno 70 profesora (STEM) iz srednjih škola.

Projektom su obuhvaćene sve horizontalne teme, a osobitaje pažnja posvećena suradnji s poslovnim sektorom kroz partnerstvo s IT tvrtkom Infolink d.o.o.


Sastanak projektnih partneraPrvi sastanak projektnih partnera za projekt Eureka – rad s darovitom djecom, održan je u velikoj vijećnici Brodsko-posavske županije.  Riječ je o projektu vrijednom 966.017,85 kuna, financiranom iz Operativnog programa učinkovitosti ljudskih potencijala, a provodit će ga Brodsko-posavska županija. 

Pripremu projekta radio je CTR – razvojna agencija Brodsko-posavske županije, a osim Brodsko-posavske županije koja je nositelj projekta, kao partneri se pojavljuje i šest srednjih i četiri osnovne škole s područja županije i to: Gimnazija Matija Mesić, Gimnazija Nova Gradiška, Klasična gimnazija fra Marijana Lanosovića s pravom javnosti, Srednja medicinska škola, Srednja škola Matije Antuna Reljkovića Slavonski Brod, Tehnička škola, Osnovna škola Ivan Filipović, Osnovna škola Mato Lovrak, Osnovna škola Vjekoslav Klaić, Osnovna škola Ivan Meštrović, a kao partner na projektu pojavljuje se i slavonskobrodska tvrtka Infolink d.o.o..

Na prvom sastanku projektnih partnera tema je bilo formiranje tima za provedbu projekta analiziran budžet projekta, raspored provedbe projektnih aktivnosti te podjela odgovornosti za provedbu projektnih aktivnosti. Iz sredstava projekta sve škole (osim Gimnazije Matija Mesić koja već posjeduje) opremit će se pametnim pločama te ostalom specijalističkom opremu za koju su škole iskazale interes. Oformit će se i mobilni tim kojem će na čelu biti psiholog, a koji će u ranoj fazi prepoznati nadarenu djecu. Uvodna konferencijaU velikoj vijećnici Brodsko-posavske županije održana je uvodna konferencija projekta „EUREKA – Rad s darovitom djecom“.

Riječ je o projektu vrijednom 966.017,85 kuna, financiranom iz Operativnog programa učinkovitosti ljudskih potencijala.

Pripremu projekta radio je CTR – razvojna agencija Brodsko-posavske županije, a osim Brodsko-posavske županije koja je nositelj projekta, kao partneri se pojavljuje i šest srednjih i četiri osnovne škole s područja županije i to: Gimnazija Matija Mesić, Gimnazija Nova Gradiška, Klasična gimnazija fra Marijana Lanosovića s pravom javnosti, Srednja medicinska škola, Srednja škola Matije Antuna Reljkovića Slavonski Brod, Tehnička škola, Osnovna škola Ivan Filipović, Osnovna škola Mato Lovrak, Osnovna škola Vjekoslav Klaić, Osnovna škola Ivan Meštrović, a kao partner na projektu pojavljuje se i slavonskobrodska tvrtka Infolink d.o.o..

Rad s darovitom djecom uspješno rješava sistematsko identificiranje i individualizirani rad s darovitom djecom. Odabirom učenika i odgojno obrazovnih djelatnika u 10 osnovnih i srednjih škola BPŽ i nastavkom aktivnosti iz prijašnjih projekata slične tematike (STEM genijalci) ojačat će se kapaciteti projektnih partnera za prepoznavanje i rad s darovitim učenicima u STEM i ICT područjima znanosti (preduvjet za njihov daljnji akademski razvoj).

Provedbom ovog projekta, učenici osnovnih i srednjih škola s područja županije daroviti u STEM područjima znanosti moći će sa svojim profesorima i nastavnicima prolaziti prilagođene programe koji će poticati njihovu kreativnost i napredno znanje u pojedinim poljima STEM-a. Također, zainteresirane profesore će se educirati u modernim metodama rada s darovitom djecom i načinima kako njihov potencijal oploditi i potaknuti na daljnji rad i specijalizaciju u njihovim poljima nadarenosti. Daroviti učenici posjetit će i sudjelovati u radu značajnih domaćih znanstvenih, istraživačkih, zdravstvenih i poslovnih institucija gdje će steći dragocjeno iskustvo i znanje te uvid u njihove potencijalne buduće karijere.

Projekt će obuhvatiti 120 darovite djece, što je otprilike 2,4% ukupnog broja učenika, što odgovara statističkoj procjeni Ministarstva znanosti i obrazovanja. Projekt će se provoditi tijekom 12 mjeseci.

Brodsko-posavska županija nastoji u svim segmentima stvarati preduvjete za ostanak mladih u našoj županiji. To nam je prioritet na kojem ustrajemo, a činimo to kroz kontinuirano poboljšavanje školske infrastrukture, stipendiranje darovitih studenata i deficitarnih zanimanja u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i sufinanciranje prijevoza učenika. Upravo zbog činjenice da je školski sustav u većoj mjeri okrenut na rješavanje problema s problematičnim učenicima ne pridaje se dovoljno pažnje darovitim pojedincima. Da ispravimo ovu „nepravdu“ pokrenuli smo blizu milijun kuna vrijedan projekt „Eureka“ zajedno s nekim srednjim i osnovnim školama s područja županije kao partnerima, a njime će se omogućiti otkrivanje potencijalno darovite djece te njihovo dodatno educiranje u STEM i ICT poljima znanosti. To ćemo činiti kroz primjenu metode „učenik u centru pažnje“ i dodatnim educiranjem nastavnog kadra za rad s darovitim učenicima. Na taj način, usmjeravanjem učenika u ranim obrazovnim fazama stvaramo kvalitetan i kompetentan znanstveni kadar što će im uvelike biti od pomoći u daljnjem obrazovanju i pronalaženju posla“, rekao je Danijel Marušić, župan brodsko-posavski župan.

 

Stručno usavršavanje nastavnika, 29. 1. 2018. – 1. 2. 2018.


[rev_slider_vc alias=”EUREKA”]

Škole partneri:

 1. Gimnazija Matija Mesić
 2. Gimnazija Nova Gradiška
 3. Klasična gimnazija fra Marijana Lanosovića s pravom javnosti
 4. Srednja medicinska škola
 5. Srednja škola Matije Antuna Relkovića Slavonski Brod
 6. Tehnička škola Slavonski Brod
 7. Osnovna škola lvan Filipović
 8. Osnovna škola Mato Lovrak
 9. Osnovna škola Vjekoslav Klaić
 10. Osnovna škola Ivan Meštrović

 Članovi projektnog tima naše škole:

 1. Mirjana Onukijević, prof. pedagogije
 2. Zvjezdana Došlić, mag. educ. informatike
 3. Jasna Tomljenović, mag. educ. biologije i kemije
 4. Slavica Bernatović, dipl. inž. fizike
 5. Mirjana Blažević Mandić, prof. matematike
 6. Karlo Matuško, mag. psihologije