Robo Challenge – Škola robotike

Od 22. veljače do 5. ožujka 2016. godine u prostorima Tehničke škole Slavonski Brod održavala se Škola robotike kao dio projekta Robo Challenge.

Cilj Škole robotike bio je napraviti i programirati robote koji će igrati robotski nogomet.

Školu je pohađalo 25 učenika i 10 nastavnika elektrotehničkog i strojarskog područja Tehničke škole Slavonski Brod i Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška.

Moderator škole robotike bio je Josip Štivić koji je i sam pohađao Tehničku školu. Kao učenik je bio tri puta državni prvak u vožnji robotskih kolica te prvak na međunarodnom natjecanju u Mariboru 2005. godine. Danas je uspješan programer s bogatim iskustvom koje prenosi na sudionike škole.

Tijekom škole robotike učenici su naučili sastaviti robota, postaviti i testirati senzore kao i programirati robota za izvršavanje jednostavnijih zadataka kao npr. kretanje određenom brzinom po zadanoj putanji i slično.

Učenici su programirali u programskom jeziku c/c++ i Arduino razvojnom okruženju. Obzirom na usvojena znanja i vještine c/c++ programskog jezika, Škola robotike održavala se na profesionalnom nivou programiranja. Tijekom 10 dana škole, učenici su pokazali iznimno veliko zanimanje za vještinu programiranja i nadamo se da će ovakvih škola biti sve više. Valja napomenuti da su učenici pohađali Školu robotike prije ili nakon nastave pa su tako u školi provodili i po 12 sati dnevno.