Posjet učenika Posavskoj Hrvatskoj

Učenici koji pohađaju INA Mediji posjetili su redakciju Posavske Hrvatske, jedinih novina s područja Brodsko-posavske županije koje imaju tradiciju dužu od stoljeća. Ondje ih je dočekao urednik Marin Kovačević i novinarke Marina Bencun, Marija Kovačević i Dunja Vanić.

Učenici su imali mogućnost prelistati primjerak Posavske Hrvatske koji je objavljen 1895. godine i tako iz prve ruke vidjeti kako se hrvatski jezik pisao prije 129 godina. Urednik i novinarke Posavske Hrvatske učenicima su objasnili kako su se novine nekada radile, a učenici su isprobali tipkati na mehaničkoj pisaćoj mašini.

Ovaj županijski tjednik ima i veliko bogatstvo u vidu arhive svih novina objavljenih od 1947.  godine do danas. Kako nekad hrvatski zakon nije poznavao pojam GDPR-a (Opće uredbe o zaštiti podataka) u novinama se nekad objavljivao popis imena sve djece rođene u bolnicama u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški. Učenici su tako mogli prelistati novine iz tjedna u kojem su rođeni.

Osim zanimljivog druženja učenici su ponešto naučili i o novinarskoj vrsti anketa, što je zadatak koji se najčešće daje novinarima početnicima jer je izvrstan za brušenje zanata, a na koncu su i neki od njih sami postali sudionicima ankete koja će biti objavljena u sljedećem izdanju Posavske Hrvatske.