Posjet Stanici za tehnički pregled vozila Slavonijatrans i prezentacija radova

U sklopu održavanja preventivno-sigurnosne akcije Dani tehničke ispravnosti vozila, učenici 4. E razreda smjera tehničar cestovnog prometa, u pratnji nastavnika Tomislava Gačića, posjetili su Stanicu za tehnički pregled vozila “Slavonijatrans”. Učenici su posjet odradili u sklopu nastavnog predmeta Prijevoz tereta, a cilj posjeta bio je da se učenicima opiše postupak obavljanja redovnog tehničkog pregleda te da im se pokaže oprema koju sadržava stanica za tehnički pregled i opiše funkcija opreme.

Učenicima je tijekom posjeta objašnjen postupak obavljanja redovnog tehničkog pregleda, rečeno im je koji se uređaji kontroliraju na redovnom tehničkom pregledu te im je pokazana oprema koja se koristi u stanici i opisana funkcija te opreme. Od opreme učenicima je pokazan kanal na koji se navoze vozila kako bi im se pregledao donji postroj, zatim regloskop koji omogućuje utvrđivanje podešenja svjetala, a nakon regloskopa i “drmalica” pomoću koje se kontrolira ispravnost amortizera. Učenicima je pokazano kako se pomoću regloskopa određuje razlika intenziteta lijevog i desnog kratkog i dugog svjetla na vozilu. Upoznati su i s uređajem s valjcima pomoću kojega se provjerava kočna sila na lijevoj i desnoj strani osovine te im je rečeno kako razlika kočnih sila kod radne kočnice smije iznositi 25%, a kod parkirne kočnice 30%. Na koncu su vidjeli kako se obavlja kontrola prisutnosti plina u vozilu pomoću uređaja koji djelatnici nazivaju ‘njuškalo’ te im je djelatnik demonstrirao kako se skida stara naljepnica te lijepi nova naljepnica s unutarnje strane vjetrobranskog stakla. Naljepnica koja se lijepi s unutarnje strane vjetrobranskog stakla označava rok važenja tehničkog pregleda. Učenike je sa svim tim informacijama upoznao gospodin Mario Vukovarac koji radi kao nadzornik CVH-a.

Informacije koje su dobili, učenici su prenijeli na plakat te na prezentaciju kako bi vježbali prezentacijske vještine te omogućili vidljivost sadržaja učenicima drugih zanimanja u našoj školi. Učenici su plakat i prezentaciju izradili pod satima iz nastavnog predmeta Praktična nastava, a plakat će biti postavljen na panou pokraj učionice broj 8.

Zahvaljujemo se djelatnicima Stanice za tehnički pregled vozila “Slavonijatrans” te djelatnicima Centra za vozila Hrvatske što su ljubazno primili učenike Tehničke škole i strpljivo ih proveli kroz stanicu za tehnički pregled.

Autor teksta: Tomislav Gačić, prof.

pixiz-30-11-2016-17-46-15