Terenska nastava u Centru za održavanje autocesta i kontrolu prometa (COKP) Ivanja Reka

Dana 27. studenog 2015. učenici su Tehničke škole (4. E , 3. E i 2. E ) u sklopu nastave Inteligentni transportni sustavi i Prometne tehnike posjetili Centar za održavanje i kontrolu prometa (COKP) Ivanja Reka.   

Posjet su organizirale profesorice Zrinka Pehar i Tanja Krajina, a ispred Hrvatskih Autocesta dočekao ih je voditelj grupe za nadzor i upravljanje sustavima,  gospodin Josip Mostovac, ing. prometa. Centar za održavanje i kontrolu prometa najvažniji je cestarski objekt koji služi za održavanje autocesta te nadzor i upravljanje prometom na autocesti.

Viši suradnik, gospodin Davor Bićanić, dipl. ing. prom., u iscrpnom je izlaganju pojasnio i demonstrirao nadzorno-upravljačku ulogu te prikupljanje i obradu prometnih podataka s trase autoceste.

Učenike je s operativnim postupcima nadzora i vođenja prometa upoznao Ivica Kolčić, dipl. ing. prom., i Tomislav Fumić, dipl. ing. prometa. Demonstrirali su  im  način na koji se upravlja promjenjivom prometnom signalizacijom te izveli simulaciju primjene postupnika za slučaj vožnje u nedozvoljenom smjeru kretanja na autocesti, prekoračenja brzine, nedopuštenog pretjecanja i  postupanja koji ugrožavaju promet na autocesti.

DSCN0465

DSCN0555Autor teksta: Zrinka Pehar