Goo Be Cool: medijska pismenost u praksi

U sklopu školskog projekta Goo Be Cool provedena je aktivnost Medijska pismenost u praksi, u kojoj su sudjelovali učenici 3. E razreda.

Aktivnost je održana u sklopu nastave iz komunikologije, a učenici su posjetili televizijsku i radijsku postaju kako bi iz prve ruke mogli vidjeti funkcioniranje elektroničkih medija.

Posjetili su Slavonskobrodsku televiziju gdje im je urednik Ivan Čalić ispričao kako nastaje vijest, što sve obuhvaća novinarski posao, koliko vremena je potrebno da se neki događaj snimi i novinarski obradi kako bi bio spreman za emitiranje u programu. Učenici su imali prilike vidjeti kako izgleda televizijski studio u kojem se snimaju emisije s gostima, ali i televizijski studio u kojem se snimaju informativne emisije u kojima voditelj čita vijesti. Neki od učenika su se i sami okušali u čitanju s „blesimetra“ pred kamerama, tako da su mogli naučiti što je to tzv. buba (odnosno mali mikrofon koji se nastoji što diskretnije staviti voditelju), kako funkcionira „blesimetar“ i vidjeti kako se snima informativni program. Okušali su se i čitanju vijesti pred kamerama što možete pogledati u sljedećem videu. Posjetili su i režiju i upoznali se s poslom realizatora programa.

Istom prigodom posjetili su i Radio Slavoniju gdje im je voditeljica i content menagerica Sandra Buljan pokazala što je sve potrebno napraviti tijekom jednog radnog dana kako bi se radijski program mogao neometano emitirati tijekom 24 sata. Imali su priliku saznati kako se kreira sadržaj radijskog programa, koji je zadatak voditelja koji su ujedno i DJ-evi, odnosno osobe zadužene za miksanje glazbenog programa, te kako funkcionira informativna redakcija. U jednom trenutku su se uživo uključili u program Radio Slavonije, tako da su time stekli jedno zanimljivo iskustvo.

Aktivnost su organizirali nastavnici Marija Šaf, Josipa Tomljanović i Ivan Bitunjac.

Autor teksta: Ivan Bitunjac, prof.

Posjet SBTV I RS 1Posjet SBTV I RS 2Posjet SBTV I RS 3Posjet SBTV I RS 4Posjet SBTV I RS