Obilježili smo Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju

 

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju obilježava se od 2008. godine kada ga je, zajedno s partnerima, inicirala Europska zaklada za brigu o novorođenoj djeci (European Foundation for the Care of Newborn Infants – EFCNI) s ciljem osvješćivanja javnosti o problemu prijevremenog rođenja.

U svijetu 5-10 %  trudnoća završava prije termina. U Hrvatskoj se obilježava od 2011. godine. Klub roditelja nedonoščadi “Palčići” osnovan je na inicijativu roditelja i zdravstvenih djelatnika s ciljem osvješćivanja, edukacije i pomoći roditeljima prijevremeno rođene djece.

Ove godine prvi puta obilježavamo ga i u našoj školi. Profesorica Mirjana Blažević Mandić priredila je anketu za učenike i nastavnike te materijale za sat razrednika (prezentacija i kviz). Tijekom proteklog su tjedna učenici i nastavnici ispunjavali anketu. Na satu razrednika informiralo se  o prijevremenom rođenju i ispunjavao kviz. Učenici 3. C s razrednicom  Božicom Rajković izradili su prigodan plakat i postavili ga u hol škole.

Zahvaljujemo svim  učenicima i kolegama koji su ispunili anketu i educirali svoje razrede.

I zato PALAC GORE ZA „PALČIĆE“

 Autorica teksta: Božica Rajković, prof.