Gene Haas Foundation

 Gene Haas stipendija – stručna praksa u Njemačkoj

Dana 12. 4. 2015. naši su stipendisti  krenuli u Leipzig na stručnu praksu koja se odvijala u tvornici Nussbaum. U tvornici su se mogli  upoznati s raznim obradama materijala poput brušenja, bušenja, savijanja te najvažnije u njihovom području, CNC obradama.

Osim radnih aktivnosti, također su imali i turističke obilaske. Posjetili su jedan od najljepših gradova u Njemačkoj, Dressden, koji je potpuno obnovljen zbog posljedica II. svjetskoga rata. Posjetili su i BMW tvornicu automobila u kojoj su mogli vidjeti potpuno automatizirani postupak izrade automobila te drugih proizvoda.  Osim BMW tvornice automobila, također su posjetili Tehnički fakultet u Leipzigu u kojem su se upoznali sa najmodernijim CNC programiranjem.  Uz razne obilaske, stipendisti su također imali različite slobodne aktivnosti u kampu Vitalis u kojem su boravili i imali priliku upoznati ostale posjetioce iz raznih zemalja. To im je pomoglo poboljšati komunikacijske sposobnosti.

Donacija: Gene Haas Foundation

SME Education Foundation Scholarship Europe

Vrijednost donacije: 53 250,00$.

Ugovor potpisan: 21.10. 2014.

Ukratko o apliciranju i donaciji:

Tehnička škola Slavonski Brod prijavila se na natječaj objavljen od strane Gene Haas Foundation. Natječaj je zahtjevao opis rada Tehničke škole Slavonski Brod, Tehnološkog centra te uspjehe naših učenika na državnim natjecanjima iz CNC tehnologija. U Republici Hrvatskoj 4 su škole dobile stipendiju.

Dana 21. 10. 2014. Tehnička je škola u prostorima tvrtke Teximp d.o.o Zagreb primila financijsku potporu tvrtke Gene Haas – SME Education Foundation u vidu stipendiranja 15 učenika naše škole koji se obrazuju u području strojarstva i novčanu donaciju u iznosu od 53 250 američkih dolara.

Ravnateljica, prof. Mirjana Onukijević, profesorica Jasna Hrstić te učenici Ingo Birindžić, Luka Bilandžija i Hrvoje Šarić, posjetili su novootvoreni Tehnološki servisni centar tvrtke Teximp d.o.o u Zagrebu i oduševili se najsuvremenijim CNC obradnim centrima i strojevima.

Ova je nagrada izuzetna čast i priznanje nastavnicima i učenicima naše škole te rezultat kvalitetnog rada i učenja. Za naše je učenike to motivacija da ustraju u svojem radu i pokazatelj mogućnosti koje im se otvaraju u području njihova zanimanja.

Stipendirani učenici čiju je izvrsnost prepoznala američka tvrtka Gene Haas: Luka Biladžija 2. a, Ivan Barišić 2. a, Petar Gavran, 2. c, Marko Užarević, 2. c, Matej Vrljić, 2. c, Ružica Crnac, 3. a, Josip Kljajić, 3. a, Josip Arić, 3. a, Matej Plivelić, 4. a, Hrvoje Šarić, 4. a, Domagoj Matić, 4. a, Domagoj Lovrić, 4. a, Tomislav Tomić 4. a, Bernard Berić, 4. a, Ingo Birindžić, 4. a.

Održane aktivnosti:

  • Posjet tvrtki Sigmat, 19. 5. 2014.
  • Dodjela stipendija u tvrtki Timpex, Zagreb, 21. 10. 2014.
  • Posjet Sajmu tehnike EuroMold u Frankfurtu na Majni, 26. 10. 2014.
  • Posjet Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, 12. 12. 2014. te tvrtki Topomatika

Najava aktivnosti:

Edukacija: GOM Inspect seminar iz optičkog 3D mjeriteljstva s prikazom 3D skeniranja i 3D mjerenja

Predstavnici tvrtki Haas Automation Europe i Teximp posjetili našu školu

Predstavnici tvrtke Haas Automation Europe, gospoda Bert Maes i Simon Vanmaekelbergh, te predstavnik tvrtke Teximp, gospodin Nenad Macan, posjetili su Tehničku školu 4. veljače 2015. g.

Suradnja tvrtki i Tehničke škole započela je u listopadu 2014. kada je škola, tj. 15 učenika iz područja strojarstva, dobilo jednogodišnje stipendije ukupnog iznosa 56.530,00 $

Tom je prilikom naša ravnateljica predstavila rad škole, napose naše uspjehe, vještine i rad nastavnika i učenika u Centru za nove tehnologije.

Gospodin Bert Maes, marketing menadžer i koordinator za školska partnerstva Haas edukacijskih centara Europe, bio je vrlo srdačan u razgovoru s učenicima, pohvalio je njihove vještine rada na CNC strojevima i motivirao ih govorom o važnosti stalnog obrazovanja, usavršavanja i vježbanja u području CAD/CAM tehnologija  i rada na CNC strojevima. Naglašavajući postizanje izvrsnosti, svakom je stipendistu uručio Krautov Strojarski priručnik.

Učenici stipendisti izradili su na CNC strojevima šahovske figure i time pokazali svoj rad kao i znanje engleskog jezika u predstavljanju. Ovaj uradak bio je poklon našem donatoru, gospodinu Bertu Maesu.

Ravnateljica Mirjana Onukijević dogovorila je buduću suradnju i zajednički susret po završetku ciklusa stipendiranja.